LEUVEN – Op zondag 6 november 2016 werd het prentenboek Mijn kleine grote broer gepresenteerd tijdens de besloten jaarlijkse viering voor sterrenkindjes van zelfhulpgroep Met lege handen. Het kartonboekje is geschreven door leerkracht Nederlands Sanne Ovaere, die vorig jaar haar zoontje Nolan verloor, en geïllustreerd door Sofie Buydens, bedenker van het Schattige Schaap. Mijn kleine grote broer is geschreven voor peuters en kleuters die hun grote broer of zus missen.

Sanne Ovaere verloor haar te vroeg geboren zoontje Nolan enkele dagen na zijn geboorte. Haar wereld stond stil en in de intens verdrietige maanden na zijn dood zocht ze naar sprankels van hoop. Ze las veel en ontdekte dat er erg weinig kinderboekjes over vroeggeboorte en stilgeboorte bestaan, zeker voor de allerkleinsten. “Ik begon stukjes tekst te schrijven die ik in mijn dromen voorlas aan een toekomstig kindje. Ik maakte een selectie van situaties, zowel belangrijke feestdagen als gewone momentjes, en probeerde heel eenvoudig te beschrijven hoe mijn zoontje hier op zijn manier deel van uitmaakte: onzichtbaar voor de buitenwereld, maar steeds aanwezig in het gezin. Schrijven voor een toekomstig kindje over zijn/haar kleine grote broer gaf mij een beetje toekomstperspectief in die verwarrende en zwarte periode.”

Sanne vroeg haar vriendin Sofie Buydens, die na het overlijden van Nolan enkele schaapjes tekende als troost, of zij tekeningen bij haar teksten wilde maken. Sofie maakte tijdens haar studie ergotherapie voor het eerst kennis met het Schattige Schaap en liet het beestje achter op de notities van medestudenten. Inmiddels is het schaapje in haar omgeving een waar begrip: “Het schaapje staat naïef en verwonderd in het leven waardoor het een bepaalde ontroering veroorzaakt. De tekeningen zijn vaak herkenbaar en eenvoudig. Ik vind het belangrijk om met tekeningen mensen te ontroeren, één moment een glimlach op iemands gezicht toveren. Dat dit schaapje zo’n belangrijke rol kan vervullen tijdens een rouwproces vind ik heel bijzonder. Ik geniet van elke reactie, dat is meteen ook mijn motivatie om te blijven tekenen.”

Mijn kleine grote broer vertelt op een zachte, luchtige en kinderlijke manier over hoe een grote broer in de wolken een rol speelt in het leven van een brusje. Het boekje is op rijm geschreven en bevat fantasierijke, grappige illustraties. Het is door zijn stevige vormgeving en leuke plaatjes bij uitstek geschikt voor peuters en kleuters.

ISBN: 9789082327946
Verkoopprijs: €12,50
Vanaf november verkrijgbaar
in de Nederlandse en Belgische boekhandels